Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aki megteheti, mondja vissza önként az árfolyamgátat

2016.08.11. 10:05

Azok az árfolyamgáttal élő devizahitelesek, akiknek belefér anyagilag, még 2017 tavasza előtt kezdeményezzék pénzintézeteiknél a jelenlegi rögzített árfolyamú törlesztő részleteik emelését, így jelentős összegeket spórolhatnak és elkerülhetik a futamidő hosszabbítást is - javasolta csütörtökön az M1-en Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, .

Az árfolyamgát rendszerét a devizahitelesek minimum három évre, maximum 60 hónapra vehették igénybe, de jövő tavasszal lejár a 60. hónap. Ez után az ügyfeleknek el kell kezdeniük fizetni a gyűjtőszámlán maradt, illetve a forintosítás miatt felhalmozódott különbözetet, ami együtt jár majd a törlesztők emelkedésével vagy a hitelszerződés futamidejének hosszabbításával.

A jegybank felügyeleti szóvivője szerint, ha az érintettek még a 60. hónap lejárta előtt, önként kezdeményezik a törlesztő részleteik emelését, akkor a törlesztőrészlet jövő tavaszi maximum 15 százalékos növekedése kevésbé terheli majd meg az érintetteket és az esetleges futamidőhosszabbítást is elkerülhetik.