Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország is beszállna Afrika újragyarmatosításába

2016.08.15. 08:10

A magyar állam tervei szerint több százmillió euró értékben kezdhetnek hamarosan projekteket Ghánában a magyar cégek. Elefántcsontparton is megjelennének a hazai vállalatok, itt azt remélik, hogy a két nemzet válogatottjai közötti májusi barátságos focimeccs is sokat segíthet a gazdasági lendületen  - írta a Napi.hu a kormány nagyra törő afrikai terveiről.

A lapnak a több afrikai államba is akkreditált Szabó András nagykövet azt mondta, jó pár ghánai üzlet áll előkészítés alatt, például 

  • egy magyar cég egy 105 megawattos kapacitású szélparkot építhet az országban, 
  • a tervek szerint három szennyvíztelepet is építhetnek a magyar cégek,
  • és már az előrendelést is leadták közel 100 szemétszállításra alkalmas teherautóra, melyeknél magyar cég gyárthatja majd a felépítményt. 
  • A fenti projektek Szabó András számításai szerint összesen 2-300 millió euró értékű beruházásokat jelentenek, és remélhetőleg az év végéig mindegyik területen sikerül elkezdeni a valódi munkálatokat. 
  • De nagy lehetőségek vannak a magyar szaktudás ghánai kamatoztatására a sertéstenyésztés, a szójabab-, a takarmánykukorica, illetve a chilipaprika-termesztés (!) terén is.

Elefántcsontparttal egyébként még nincs nagyjából semmilyen gazdasági kapcsolatunk, de Szabó szerint a májusi futballtalálkozó farvizén meg lehet kezdeni az építkezést.

Az persze nem lenne rossz, ha a magyar cégek be tudnának törni a nem túl fejlett, cserébe dinamikusan fejlődő afrikai piacokra. A dolog szépséghibája csupán annyit, hogy már sokan állnak sorba Afrika letarolására, a kínaiaktól az amerikaiakon át a nyugat-európai cégekig. Tehát vélhetően egy futballmeccsnél többre lesz szükség.

Antalóczy Katalin, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa azt nyilatkozta a Napinak, hogy mivel nagyon apró viszonylatról van szó, ezért makroszempontból nem igazán van jelentősége egy-egy ilyen üzletnek, ebből nem lesz tartósan emelkedő a magyar export.

És nemrég mi is valami hasonlóról írtunk a Magyar Nemzeti Kereskedőház afrikai terjeszkedése kapcsán: sok helyen ugyanis több pénzből üzemel a magyar exportot promótálni hivatott kereskedőház, mint amennyi az export értéke.