Szakszervezet: 3 milliárd forintnyi adót Svájcban fizetett be a magyar Tesco

2016.08.16. 07:47

Tavaly a Tesco Svájcban fenntartott fióktelepéhez kihelyezett készpénzállománya elérte a 160 milliárd forintot: az ebből származó 16,6 milliárd forintos pénzügyi eredmény után a cég 1,5 százalékos nyereségadót fizetett Svájcban a magyarországi 19 százalékos adó helyett, így a Tesco összesen 3 milliárd forintnyi adót nem fizetett be Magyarországon - jelezte a a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a Magyar Időknek.

A szakszervezetnek az a baja, hogy miközben a kiskereskedelemben fizetendő különadók csökkenése miatt a cég nagyjából 8 milliárd forintot takarított meg, a munkavállalók körülményeinek javítására nem költöttek semmit. A szakszervezet szerint a Tesco adóalapjának csökkentéséhez jól jött a svájci fióktelep, aminek köszönhetően 2009 és 2013 között összesen 41,7 milliárd forint pénzügyi eredmény mentesült a társasági adó megfizetése alól.

Az adóelkerülés nem egyenlő az adócsalással, vagyis azzal, amikor cégek nem fizetik be az adót, amit be kéne fizetniük. Optimalizációt jelent, ami teljesen legális, csak éppen nem túl igazságos, hiszen a nagyobb cégek arányosan kevesebb adót fizetnek, mint a kisebbek. Ilyesmiről itt írtunk részletesebben.

A cikkből kiderül, hogy a Tesco 13,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2015-öt, ebből a fizikai dolgozóknál végrehajtott béremelés kevesebb mint 2,5 milliárd forintba került.  Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke azt is megemlítette a lapnak, hogy

  • a cég teljes munkaidős létszáma 2015-ben 2,8 százalékkal, azaz hatszáz fővel csökkent, és már már 5 éve csökken, miközben a hazai kiskereskedelem bővül.
  • A meglévő munka vállalókat viszonyt egy jobban terhelik, a cég nem költ az infrastruktúrájának fejlesztésére,
  • és az elmúlt öt évben csak 3,2 százalékkal nőttek a bérek a cégnél, ami reálértéken 7,4 százalékos csökkenést jelent.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön