Beütött a brexit: kevésbé éri meg Angliában dolgozni

2016.08.17. 10:40

A Brexit miatt gyengülő font és a várhatóan emelkedő munkanélküliség miatt a következő időszakban erőteljesen csökkenhet a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európaiak száma - írja a Financial Times cikkére hivatkozva a Portfolió. Az üzleti lapnak nyilatkozó szakértők szerint ugyanakkor a brit egyetemek profitálhatnak a helyzetből, a korábbinál is több nemzetközi diákot csábíthatnak magukhoz. 

A brit fizetőeszköz az utóbbi három hónapban a dollárral szemben tíz százalékkal, az euróval szemben pedig 9,5 százalékkal zuhant. Ráadásul sok elemző szerint a folyamatnak még messze van a vége, további fontgyengülésre lehet számítani a következő időszakban.

Az angol deviza gyengülése érzékenyen érinti a Nagy-Britanniában dolgozó bevándorlókat is, hiszen ezeknek jelentős része rendszeresen, például havonta utal haza bizonyos összeget a rokonoknak. Ez az összeg pedig a font gyengülése miatt egyre kevesebb, ami sok esetben komoly döntés elé állíthatja az érintett munkavállalókat, hiszen vagy több fontot kell hazaküldenie, vagy az otthoniaknak kell hozzászokni, hogy kevesebb pénz érkezik. 

A tíz legjelentősebb hazautalási célország között a negyedik Lengyelország, a tizedik pedig Magyarország; a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai EU-tagállam esetében Németország után nagy-Britannia a hazautalt jövedelmek második legjelentősebb forrása. A Világbank adatai szerint Magyarország a GDP nagyjából 3,5 százalékának megfelelő összeghez jutott a külföldön dolgozóktól, de Lettország esetében a hazautalás megközelítette a nemzeti össztermék 6 százalékát.

Több szakértő is arra számít, hogy a font gyengülése és a várhatóan emelkedő brit munkanélküliség miatt egyre kevesebb kelet-európai megy majd Nagy-Britanniába dolgozni és egyre több ott élő fontolja majd meg, hogy elhagyja az országot.

Persze abból, hogy a kelet-európaiak elhagyják Nagy-Britanniát egyáltalán nem következik, hogy hazaköltöznek. Esélyesebb, hogy más külföldi célországot keresnek, melynek egészségesebb a gazdasága és erősebb a devizája. - idézi a Financial Timest a Portfolió.  • Bérelnék
  • Bankszámla