Felélné Oroszország a tartalékait

2016.08.18. 09:34

Komolyabb lyukat üthet az orosz költségvetésen, hogy most elhalasztanák a Basnyefty állami olajvállalat privatizációját. Az ország közepes olajcégei közé tartozó vállalat 50,8 százalékát a kormány 306 milliárd rubelre értékelte (4,8 milliárd dollárra), az eladást idén őszre tervezték, írja a Világgazdaság.

Puszinék lépésének egyrészt az lehet az oka, hogy az olajárak ismét némileg lefelé fordultak, illetve a jóval nagyobb Rosznyeft 20 százalékát is most adnák el.  A Basnyefty-t Igor Szecsin Putyin közelebbi szövetségese vehette volna át egyébként. Maga a cég pedig 2014 óta van állami tulajdonban, amikor elvették Vlagyimir Jevtusenkov milliárdostól, pontosabban lefoglalták a vagyonát. Bár igaz, hogy a Lukoil vezetője, Alekperov is jelezte, hogy esetleg beszállna a Basnyeftybe, de ő a tervezettnél olcsóbb árra gondolt volna.

Nem tudni, hogy a Rosznyeft részleges privatizációjától mekkora bevételt várnak,  de közben a költségvetés hiánya egyre nő, júliusban már elérte a a másfél ezer milliárd rubelt (23,7 milliárd dollárt), ami a GDP 3,3 százalékát jelenti már. Oroszország két éve tartó folyamatos recessziója most kezdett csak egy kicsit enyhülni.

Egyébként tavaly 2,6 százalékos volt a hiányuk, a 2017-es költségvetést pedig 3,2 százalékos hiánnyal tervezi a pénzügyminisztérium, utána viszont évente egy százalékponttal faragnák le, így 2020-ban egyensúlyba kerülhetne a költségvetésük. Ehhez felélnék mondjuk a 38 milliárd dolláros tartalékalapjuk jelentős részét, és lecsipegetnének az állami nyugdíj- és szociális kiadásokra félretett tartalékból is.