Melbourne a legélhetőbb, sok városban romlott az életminőség

2016.08.18. 14:19

Melbourne 2016-ban is a legélhetőbb város a világon az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint, a cég elemzői idei rangsorukkal kapcsolatban viszont inkább azt hangsúlyozzák, hogy a vizsgált 140 városból 29-ben romlott az életminőség az elmúlt 12 hónapban - írja az MTI.

Azt, hogy a csütörtökön ismertetett listán szereplő városok 20 százalékában kedvezőtlen változások mentek végbe, jórészt a terrorizmustól való félelmek növekedésével magyarázzák a világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézetének szakértői. Nyugat-Európában tíz városban romlott az életminőség a párizsi és a brüsszeli terrorcselekmények nyomán.

A több amerikai nagyvárosban az afrikai-amerikaiakkal szembeni rendőri erőszak és diszkrimináció miatt tapasztalható társadalmi nyugtalanság, az Ukrajna keleti részén folyó harcok, a szíriai és a líbiai polgárháború szintén hozzájárult a biztonsággal kapcsolatos súlyosbodó aggodalmakhoz és ezáltal az életminőség romlásához, csakúgy mint a súlyosbodó diplomáciai feszültségek, például az orosz-ukrán és a kelet-kínai-tengeri vita.

Melbourne hatodik éve vezeti a listát, és a korábbi évekhez hasonlóan idén is Bécs a második. A harmadik és a negyedik helyen szereplő két kanadai város, Vancouver és Toronto is hajszálnyival kapott csak gyengébb értékelést. Az ötödik helyen holtversenyben az ausztráliai Adelaide és a kanadai Calgary áll, vagyis az élmezőnyben nem történt változás tavalyhoz képest.

Budapest a tavalyi listán 45. helyen volt, arról az MTI híre nem ír, hogy ez idén változott-e. 

A legkevésbé élhető város nem meglepő módon újra a szíriai főváros, Damaszkusz lett. Az utolsó előtti pedig a szintén káoszban őrlődő Líbia fővárosa, Tripoli. Nem sokkal van előttük a nigériai Lagos, a bangladesi főváros, Dakka, a pápua új-guineai Port Moresby, majd Algéria fővárosa, Algír, a pakisztáni Karacsi, Zimbabwe fővárosa, Harare, a kameruni Douala és az ukrán főváros, Kijev.

Az EIU a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából pontozza a városokat, majd ezeket az értékeléseket foglalja különböző súlyozásokkal a minőségi indexbe.