Ödön
2 °C
11 °C

Kevesebb pénzt utaltak haza a kivándorolt magyarok

2016.08.19. 09:38

Tavaly kevesebb pénzt utaltak Magyarországra a külföldön dolgozó magyarok 2015-ben, mint egy évvel korábban, legalábbis ez látszik a Világbank legfrissebb adataiból, amelyekről a Világgazdaság ír. A Világbank összesítése szerint a külföldi magyarok 2015-ben

4,2 milliárd dollárt utaltak haza, 460 millióval kevesebbet, mint az előző évben.

2014--ben összesen 4,65 milliárd dollárt, vagyis  mai árfolyamon átszámítva 1274 milliárd forintot küldtek haza a kinti magyarok, ami történelmi rekordnak számított. Ez volt az első év a válság óta, hogy csökkent a hazautalások összege.

A tavalyi visszaesés részben nem azzal magyarázható, hogy fukarabbak lettek a külföldön dolgozók, csak a forint gyengült a dollárhoz képest, így a kinti magyarok hazaküldött pénze dollárban kevesebbet ér. Persze az is lehet, hogy egyre többen felszámolják fel a magyarországi bázist és költöztetik ki az egész családot külföldre, akiknek így már nem kell hazautalni pénzt. 

Tavaly a KSH hivatalos adatai szerint 33 ezren költöztek végleg külföldre, ami új történelmi rekordnak számít. Azoknak a száma, akik csak rövid időre mennek ki dolgozni, tartósan 110-120 ezer fő között mozog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?