Az EU-s pénzek miatt több szociális szövetkezett jött létre mostanában

2016.08.22. 11:55

Az elmúlt négy évben több mint ezerrel nőtt a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, elsősorban az uniós pályázati forrásoknak köszönhetően, és a trend valószínűleg idén is kitart, mert szeptemberben új uniós kiírás jelenik meg a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére - közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn az MTI-vel.

A cégadatok szerint 2006 és 2012 között csak kevés szociális szövetkezet alakult, 2012-ben 377 ilyen vállalkozás működött az országban, összesített árbevételük pedig alig haladta meg a 657 millió forintot.

A következő évben jelentősen megugrott az újonnan alapított szociális szövetkezetek száma, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében meghirdetett pályázatok miatt. Az 1236 új alapítású szociális vállalkozással együtt 2013-ban már 1603 szociális szövetkezet gazdálkodott Magyarországon, 1,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel.

A pályázatokban előírt kétéves megvalósítási időszak miatt a lehívott uniós források a 2015-ös árbevétel-adatokban jelentek meg először, tavaly az ilyen cégformában működő vállalkozások árbevétele 13,5 milliárd forintra emelkedett.

Ebben az évben a Széchenyi 2020 program keretében feltehetően utoljára nyílik lehetőség a szektor számára nagy mennyiségű uniós vissza nem térítendő forrás megszerzésére. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 6 milliárd forintra lehet majd pályázni; hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére pedig 9,4 milliárd forint támogatásra nyújthatnak be igényt az önkormányzati taggal rendelkező szociális szövetkezetek.

A 2006-ban létrejött új vállalkozási forma célja a hagyományos profitszerzésen túl a szövetkezeti tagok által kitűzött közösségi igények - egyebek között oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási - kielégítése. Jellemzően a szociális szövetkezetekben hátrányos helyzetű csoportok segítése és gazdasági aktivitásuk növelése áll a középpontban.