23 milliós bírság a KÖBE biztosítónak

2016.08.25. 10:49

Az MNB a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületnél folytatott vizsgálatát lezáró határozatában megszüntette a biztosítóra szabott korábbi korlátozásokat, de szabálytalanságok miatt 23 millió forintra bírságolta a céget - írja a jegybank sajtóközleményében. 

A Magyar Nemzeti Bank lezárta a Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületnél (KÖBE) végzett átfogó vizsgálatát. A jegybank e vizsgálat során függesztette fel átmenetileg – az aggasztó tartalékhelyzet miatt – a KÖBE-nél a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékértékesítését. Az MNB 2016. március 3-i végzésében szüntette meg a kgfb-termékértékesítés tiltásáról szóló intézkedését, miután a KÖBE pénzügyi tervet nyújtott be és új díjakat hirdetett meg.

A korlátozások közül az utolsó, még érvényben lévő a KÖBE biztosítástechnikai tartalékai és szavatoló tőkéje feletti szabad rendelkezési jogának korlátozása volt, de a csütörtöki nappal ez is megszűnik. Ugyanakkor továbbra is rendkívüli adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését írta elő a szavatolótőke-szükségletre vonatkozóan.

Emellett a vizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt pénzbüntetést is kiszabott a jegybank a KÖBE-re. A KÖBE által kötött kiszervezési szerződések nem mindenben feleltek meg a jogszabályoknak, a szerződés-nyilvántartó rendszerben nem voltak kereshetők a megfelelő adatok. Az ügyfél-tájékoztatási dokumentumok több esetben hiányosak voltak, a szerződésekkel kapcsolatos tájékoztatókat sokszor határidőn túl küldték meg ügyfeleknek. A biztosító több esetben olyan okiratok benyújtását írták elő ügyfelei számára szolgáltatása teljesítéséhez, amelyek nem szükségesek a jogszabály szerint.

Mindezek miatt a jegybank összesen 23 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a biztosítóra, és kötelezte a feltárt jogsértések kijavítására. A bírság mértékét befolyásolta, hogy a KÖBE a jegybanki megállapítások jelentős részét már a vizsgálat során orvosolta.