Dezső
15 °C
28 °C

Félmilliárdot kapnak évi három nap pluszmunkáért

2016.08.29. 17:38

A finn kormány ígéretéhez híven csökkenti az adókat, miután a szakszervezeti tagok 90 százaléka jóváhagyta a júniusban kötött bérmegállapodást, írja az MTI.

A megállapodás értelmében

  • a munkavállalók évente 24 órával, három munkanappal többet dolgoznak változatlan bérért,
  • egy évre befagyasztják a béreket,
  • a közszférában 2019-ig egyharmadával csökkentik a szabadsággal összefüggő juttatásokat, valamint
  • emelik a munkavállalók társadalombiztosítási hozzájárulását.

Cserébe a kormány megígérte, hogy 2017-ben 515 millió eurós (átszámolva nagyjából 160 milliárd forintos) adócsökkentő programot léptet életbe, amennyiben a szervezett dolgozók 90 százaléka elfogadja az egyezséget. Ezt a küszöböt vasárnap lépték át, amikor az informatikai dolgozók szakszervezete csatlakozott a megállapodáshoz.

Juha Sipilä miniszterelnök korábban azt mondta: a program elősegíti, hogy

2019-ig 110 ezer új munkahelyet teremtsenek,

és a jelenlegi 68,5 százalékról 72 százalékra növeljék a foglalkoztatottságot.

A finn gazdaság háromévi recesszió után tavaly indult növekedésnek, a bruttó hazai termék 0,5 százalékkal bővült. A gazdaságot azonban továbbra is visszafogja a kulcsfontosságú orosz piac zsugorodása, a hajdani zászlóshajó Nokia leépülése és a papírpiaci kereslet visszaesése a digitális technikák elterjedése nyomán.

A kormány korábbi becslése szerint a munkaköltségek terén Finnország versenyképessége 15 százalékkal rosszabb, mint Németországé vagy Svédországé. Egyes elemzések azt mutatják, hogy a finn export versenyképessége 2007 óta 10-20 százalékkal romlott az eurózónabeli versenytársakhoz képest, mert a gazdaság gyenge teljesítménye ellenére erősen nőttek a munkaköltségek.