Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokkal többet fizetünk az albérletért, mint nyugaton

GettyImages-455304242
2016.08.29. 08:02

Nyugat-Európában egy átlagos albérlő a jövedelmének mintegy 25 százalékát fordítja lakhatásra, míg Magyarországon ez akár 50 százalék is lehet - mondta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője az InfoRádiónak.

Az eltérés oka elsősorban az, hogy Magyarországon az utóbbi időben meglendültek a bérlakásárak, aminek több oka is van; például

  • az ingatlanok turisztikai típusú felhasználása,
  • valamint az, hogy a fiatalok első körben inkább bérelnek, nem akarnak lakást vásárolni, hitelt felvenni;
  • na meg alacsonyak a bérek,
  • miközben az ingatlanpiac szárnyal.

Magyarországon jelenleg a hivatalos átlagfizetésekhez képest, 35-50 százalék között mozog a kétkeresős modell lakhatásra fordított költsége. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy 70-80 négyzetméteres bérelt lakásra a teljes bevételünk majdnem felét rá kell szánni. Nyugat-Európában ez 25 vagy az alatti százalék is lehet - mondta Ditróy.

Az elemző arról is beszélt, hogy míg nálunk közel 90 százalék körül van a saját tulajdonú ingatlanban élők aránya, addig ez máshol jóval alacsonyabb. A nyugat-európai országokban, például Németországban, Ausztriában, Svájcban és az Egyesült Királyságban 50 százalék környékén van ez a mutató. Viszont az egykori keleti blokk országaiban a magyarhoz hasonló, Romániában például 90 százalék fölötti.

Ez a mutató azért fontos, mert egy olyan országban, ahol milliószámra élnek emberek különböző minőségű bérlakásokban, a jól átgondolt feltételekkel működő piacnak megvannak a hagyományai is - mondta Ditróy Gergely. Más szóval arról van szó, hogy nálunk emiatt rosszabbul működik a lakáspiac.