Dániel, Daniella
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

A vidék megelőzte Budapestet turizmusban

DEGER20110513010
2016.08.30. 07:51

Az év első hat hónapjában a fővároson kívüli hotelekben a külföldi turisták 10 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, a budapestiekben viszont csak 0,5 százalékos volt a növekedés – derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elemzéséből, írja a Világgazdaság.

Mindez azért meglepő, mert az elmúlt években csak Budapesten nőtt a turistaforgalom, vidéken legfeljebb stagnálni tudott, és még a Budapest utáni legfontosabb úti cél, a Balaton is sokat veszített a vonzerejéből a számok alapján.

A trendfordulót az magyarázza, hogy a szomszédos vagy közeli országokból (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna) egyre többen látogatják a vidéki üdülőhelyeket, különösen a gyógyfürdőket.

A közeli országokból érkező turisták számának növekedése ellensúlyozni tudta az olyan hagyományos piacok csökkenését,  mint Oroszország, Németország vagy Ausztria. Érdekes, hogy például az orosz ukrán konfliktus ellenére Ukrajnából harmadával többen jöttek.

A balatoni vendégéjszakák száma átlagon felül, 13,7 százalékkal nőtt. A külföldi turistaforgalom növekedése mellett a belföldi is pörgette a forgalmat: a hazai kereslet több mint a duplájával nőtt, mint a külföldi, ugyanis az első félévben 8,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a hazai vendégek országszerte.

(Borítókép: H. Szabó Sándor)