Hatalmas különbségek az új lakások árában

2016.08.31. 13:46

230, egyenként legalább négylakásos lakásprojekt épül vagy van tervezés alatt Budapesten, ami lakásszámra vetítve 8200 új lakást jelent 1-2 éven belül. A vállalkozói lakásépítés Középső- Ferencváros, Kelenföld, Madárhegy, Angyalföld, Vizafogó városrészekben és Zuglóban koncentrálódik: a 20 legnagyobb projekt közül 18 itt valósul meg.

De épülnek a belsőbb kerületekben is, ott viszont jóval drágábban: a belső és külső pesti lakások között ötszörös eltérések is vannak a négyzetméterárban - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből, amit a Portfolió szemlézett

Grafika: Portfolio.hu

Az átlagos lakásméret 48-94 nm között van, a legkisebb átlagos lakásméret a belvárosi VII. kerületet, míg a legnagyobb a XVI. kerületet jellemzi. Az ingatlanfejlesztők által leginkább kedvelt kerületekben 60-80 nm-es sávban találjuk az átlagos lakásméretet, a budai kerületekben jellemzően nagyobbak. Szobaszám tekintetében is hasonló a helyzet, a budai kerületek projektjei átlagosan 2,9 szobásak, a pesti kertvárosi projektekben ennél kisebb, 2,7 szobás az átlaglakás, míg a pesti belvárosi kerületekben átlagosan 2,5 szobások épülnek. 

Vidéken messze nem ekkora a lakásépítési kedv. Az ország hat régióközpontjában több mint 50 lakásberuházás van folyamatban, a többi megye központban összesen további tucatnyi új projekt építés alatt. A legtöbb, 18 darab, Győrben, míg a megyei jogú városokban jellemzően 1-2 beruházás lakásállománya van meghirdetve. Néhány kisebb városban pl. Salgótarjánban, Szekszárdon nem épül új társasház. A beruházásokon belül 1500 lakás épül fel egy-két éven belül, mely nagyobb része Debrecenre és Győrre korlátozódik. 

A 20 legnagyobb lakásépítési projekt Budapesten
A 20 legnagyobb lakásépítési projekt Budapesten
Fotó: Csurgó Dénes

A fajlagos lakásárak 300-350.000 Ft/nm körül alakulnak megyei jogú városainkban. A nagyobbak közül Szegeden, Miskolcon és Pécsett alacsonyabbak, míg Győrben, Debrecenben és Székesfehérváron a megnevezett értéknél valamivel magasabb négyzetméterárak jellemzőek.