Virág
0 °C
2 °C

Problémás jelzáloghitele van? Eljött az utolsó esély!

2016.09.12. 07:09

Több tízezer nehéz helyzetben lévő jelzáloghitelesnek küldenek levelet a bankok és más hitelező cégek a hónap végéig. A hitelintézetek nem mérlegelhetnek: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása miatt kell megkeresniük az ügyfeleiket. A cél: fizetőképessé tenni azokat az adósokat, akiknek a lakáshitele késedelmes, esetleg már fel is mondták. Aki nem működik együtt a bankkal, azzal a hitelintézeteknek nem muszáj tovább egyezkedni, elindulhat a keményebb behajtás - írja a Világgazdaság.

A jegybank szerint 144 ezer jelzáloghiteles helyzetét kellene rendezni.

A bankok többsége már az MNB ajánlását megelőzően is számos adósságrendező megoldást ajánlott a jelzáloghiteleseknek; ezek között például tőkefizetési moratóriumot (egy ideig csak a kamatokat kell fizetni), futamidő-hosszabbítást, vagy néhány hónapos fizetési haladékot.

A tapasztalatok alapján azonban az átstrukturálás sokszor nem hozott eredményt, a hitelek ismét késedelmessé váltak. A jegybank adatai is alátámasztják ezt: az újragombolt lakáscélú hiteleknek több mint 40 százaléka, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek pedig több mint a fele dőlt be később.

Ami reményt adhat a családoknak és a bankoknak is, az egyrészt az általános gazdasági fellendülés, hogy a növekvő reálkeresetek mellett egyre könnyebb törleszteni a hiteleket. A kamatok is csökkentek, ez is mérsékli a törlesztőrészleteket. A másik kiutat az ingatlanpiac fellendülése jelentheti, a lakásárak emelkedése miatt egyre könnyebb úgy értékesíteni egy ingatlant, hogy annak árából rendezni lehessen a devizaárfolyamok elszállása után megnőtt tartozást - írja a VG.