Németország tíz éven belül elszívhatja az összes mérnökünket

2016.09.13. 08:52

Egy friss tanulmány szerint a következő tíz évben a német gazdaságnak százezer villamosmérnökre lesz szüksége az újonnan képzetteken kívül, így várhatóan fokozódni fog a magyar agyelszívás is - írja a Világgazdaság. 

Az ijesztő tanulmányt a kölni gazdaságkutató intézet (Instituts für Wirtschaft, IW) készítette a németországi elektronikai és információtechnológiai szövetség (VDE) megbízásából, a német mérnökök egyesületének (VDI) közreműködésével. A végkövetkeztetés szerint a következő évtizedben a Németországban végző villamosmérnökök nem fogják tudni kielégíteni a helyi szükségleteket,

így 2026-ra százezerrel több szakemberre lesz szükség az országban, mint amennyit helyben képeznek.

Ez pedig nem sok jót jelent a magyarországi munkaerőhiány szempontjából. 

Az IW szerint 2016 és 2026 között folyamatosan emelkedni fog a betöltendő villamosmérnöki pozíciók száma, ami nem újdonság, 2005 és 2013 között évente átlagosan 10 500 fővel alkalmaztak több villamosmérnököt és informatikust, mint előző évben. A helyzet annyiban rosszabbodni fog, hogy a negyedik ipari forradalom miatt egyre több olyan iparág is igényel ilyen szakértőket, amelyben korábban nem volt rájuk szükség.

A Németországban képzett mérnökök már az elmúlt években is legfeljebb a nyugdíjba vonulókat tudták pótolni. A technológiai változások miatti keresletbővülést már főként külföldi mérnökökkel oldották meg a cégek: 2013-ra az alkalmazásban álló külföldi villamosmérnökök aránya már elérte a 10,8 százalékot.

A VG által megkérdezett Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkára szerint "a százezres létszámba már vélhetően az összes mérnök beletartozik, ezen belül is – az automatizálásnak és a digitalizációnak köszönhetően – túlsúlyban lehetnek az informatikusok".

A német cégek jövőbeli növekvő kereslete ugyankkor már önmagában aggasztó a magyar cégek számára, különösen az északnyugat-dunántúli autóipari vállalatoknak. Ráadásul a munkavállalókért már meg kell küzdeniük a szomszédos szlovákiai cégekkel is. Ugyanakkor a főtitkár szerint a dolog pozitív hozadéka, hogy a verseny hatására kezdenek felzárkózni a magyarországi mérnökfizetések is.