Brutálisan drágult az egyetemisták élete

2016.09.15. 15:13 Módosítva: 2016.09.15. 16:54

Átlagosan 38 százalékkal növekedtek egy felsőoktatási tanulmányait most kezdő hallgató kiadásai az öt évvel ezelőtti állapothoz képest - derül ki a CIG Pannónia biztosító friss adataiból. 

Több millió forint az egy évre számított összköltsége azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik most szeptemberben kezdik meg tanulmányaikat, ha számításba vesszük a tandíjat, a lakhatást és az összes egyéb kiadást. Ez az összeg az infláció mértékének többszörösével is gyarapodott évente a tandíjak és az albérletárak ugrásszerű növekedésének köszönhetően a biztosító felmérése szerint. 

Az öt évvel ezelőtti és a mostani számítás alanyául is egy olyan diákot vettek, aki költségtérítéses képzésben tanul egy budapesti egyetemen, nem kollégiumban, hanem albérletben lakik, és elég jó színvonalon él. Ha a diák naponta 2 500 forintot szán élelmiszerekre, hetente 12 ezer forintot fordít kultúrára, sportra, szórakozásra, havonta 11 ezer forintért vásárol magának ruhákat, akkor az említett kiadásai 2011-hez képest 8,4 százalékkal nőttek. 

forrás: CIG Pannónia
forrás: CIG Pannónia

Az tandíj is jócskán drágult, a felvi.hu adatai szerint míg 2011-ben az egyetemek, főiskolák átlagosan 200 ezer forintot kértek félévenként az oktatásért, mára ez az összeg közel 300-400 ezer forint.

Az albérletárak még drasztikusabban nőttek, a legfrissebb adatok szerint ma az átlagos négyzetméterár a fővárosban 2 792 forint, ami közel két és félszerese a 2011-es áraknak. A vizsgált hallgató egy 35 négyzetméteres lakást bérel magának.

A tandíjon kívül minden más, tehát a lakhatási és az egyéb költségek persze lehetnek alacsonyabbak (a többség esetében valószínűleg azok is), ha az egyetemista összeköltözik másokkal, illetve keveset költ, de mivel a számítás alapját öt évvel ezelőtt is ez az életszínvonal adta, a drágulás aránya a szerényebb költségvetésűekre is megáll.