Varga már 3 százalék fölötti növekedést vizionál

2016.09.19. 07:53 Módosítva: 2016.09.19. 07:53

Magyarország immár két hitelminősítőnél is kikerült a bóvliból, aminek kapcsán Varga Mihály elég optimista hangvételű interjút adott a Világgazdaságnak. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis most az a cél, hogy

az elkövetkező években tartósan 3 százalék fölött bővüljön a gazdaság.

Három százalék fölötti növekedésre az utóbbi tíz évben csak egyetlen egyszer, 2014-ben volt példa, és a várakozások szerint idén és jövőre is jóval a bűvös szám alatt marad majd a gazdaság bővülésének üteme. Tehát elég jelentősen kellene húznia a kormánynak, hogy ez összejöjjön.

Varga ennek kapcsán elismerte, hogy kezelni kell a munkaerő-piaci problémákat, főként a hónapok óta egyre súlyosbodó munkaerőhiányt. Megoldásként ismét a járulékcsökkentést hozta elő, mint a következő nagy kormányzati lépést, aminek realitásairól itt írtunk korábban. A napokban egyébként a külföldi vendégmunkások alkalmazása mellett is kiállt Varga a munkaerőhiány kezelése végett.

A nemzetgazdasági miniszter az interjú alapján nem osztja az S&P hitelminősítő félelmeit az országra néző kockázatokat illetően:

  • szerinte a munkaerőhiány jelentette bérnyomás nem fog túlzott áremelkedést okozni, és egyébként is van tér a béremelésre;
  • és a lakásárak elszabadulása sem aggasztja, szerinte a csok beindítja majd az új lakások építését, és minden rendben lesz – bár ez utóbbi még nem kifejezetten látszik a piaci adatokon.
  • Varga szerint az sem baj, hogy a magyar állam sok céget vett az utóbbi időben, bár az S&P ezt is kifogásolta. Mindenesetre azt is hozzátette, hogy nem terveznek további gazdasági társaságokat vásárolni.

A felminősítés konkrét hozományát tekintve Varga azt mondta, a piac már eddig is befektetésre ajánlott kategóriában árazta Magyarország államadósságát, ezért végső soron a hitelminősítőknek "kényelmetlen lett volna nem elismerni" ezt. Pont ezért egyébként nem is várja, hogy költségvetési többlet adódna abból, hogy a felminősítés miatt esetleg csökkennek az államadósság finanszírozásának terhei.

Ettől függetlenül azonban a költségvetési mozgástér bővül, amit gazdaságélénkítésre terveznek felhasználni – mondta Varga Mihály a Világgazdaságnak.