A lengyelek is pofonba szaladtak a kiskeradóval

2016.09.20. 12:49

Lengyelország felfüggeszti a kiskereskedelmi adó behajtását az Európai Bizottság eljárásra reagálva, és új, a nagyterületű boltokat megadóztató törvénymódosítást fogad el, közölte Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter keddi varsói sajtóértekezletén az MTI szerint.

Szalamacha szerint a kereskedelmi adó más formáját előíró jogszabály 2017 januárjától lépne életbe, a jövő évi lengyel költségvetést ennek megfelelően módosítják. A miniszter kilátásba helyezte: amennyiben a Brüsszel által elindított eljárás végső eredménye negatív lesz, Varsó az Európai Bírósághoz fordul.

A pénzügyminiszter szerint a kiskereskedelmi adó behajtásának felfüggesztése nem lesz hatással az idei költségvetés teljesítésére. A szeptembertől érvényes, a kiskereskedelmi adó behajtását előíró, most felfüggesztett törvénytől évi 1,5 milliárd zlotyt (0,35 milliárd euró) érő költségvetési bevételt vártak.

Korábban Magyarország is próbálkozott a boltok diszkriminatív adózásával, de éppúgy elbukott az uniónál, mint Lengyelország. Korábban magyar fideszes politikusok már jelezték, ha Lengyelországnak valahogy sikerül átvinnie a saját adóját az EU-n, mi is újra nekifutunk.