Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Szijjártó szerint csak a magyar kerítést bírálja a világ

2016.09.23. 19:12

"Vannak törvények és szabályok arra, hogy miként lehet átkelni a határon. Ha valaki szándékosan nem tartja tiszteletben a törvényeinket, akkor nem fogadjuk be" – idézte az MTI a CNN-nek interjút adó Szijjártó Pétert.

A  külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy nem csak Magyarország épített kerítést az illegális bevándorlás feltartóztatására, hanem Bulgária is, és Nagy-Britannia szintén épít egy másikat Calais-nál, és ezek miatt nem bírálják őket.

Hangsúlyozta, hogy "Magyarországot azért bírálják, mert betartja az Európai Unióban érvényes összes közös szabályt. Ezek kimondják, hogy a schengeni övezet külső határát kötelességünk megvédeni."

Szijjártó Péter visszautasította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök migránsellenes szenvedélyeket korbácsol fel. "Magyarország a nemzetközi jog alapján áll. A biztonságos élethez való jog alapvető emberi jog, de nem alapvető emberi jog kiválasztani egy országot, ahol valaki élni szeretne, és nem alapvető ember jog a békés országok közötti határok megsértése."

Szerinte a legfontosabb kérdés Európa jövője szempontjából az: hagyjuk-e, hogy az Európai Bizottság rászorítsa az unió tagállamait, hogy adják fel a szuverenitásuk egy részét, hagyjuk-e, hogy Brüsszel mondja meg Magyarországnak, hogy kit enged be területére, és kit ne. Magyarországot érintő döntést egyedül a magyar nép hozhat - jelentette ki.

Mint mondta, "mindenki nagyon dühös Európában. Azért dühös, mert növekvő rés van az európai nép és az európai politikai elit között. Az európai politikai elit jelenleg fél megkérdezni az embereket erről az ügyről, mert tudja, hogy a nép nem ért egyet vele".

A kvótákról szóló népszavazással kapcsolatban az interjúban felmerült, hogy a tervezett paksi atomerőműről miért nincs referendum. Szijjártó visszakérdezett, hogy ki tartott népszavazást atomerőművekről: az Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország?

A kérdésre, mi lesz, ha a kormány elveszti a népszavazást, a miniszter azt hangoztatta, hogy a kormány nem veszíti el a népszavazást. Mindazonáltal leszögezte, bármi is történik, tiszteletben tartják a referendum eredményét.

Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Magyarországnak szuverén államként joga van azt mondani, hogy egyetért vagy nem ért egyet bizonyos politikákkal.

"Mi abszolúte nem értünk egyet a jelenlegi európai bevándorlási politikával, mert rossz. Árt Európának, nagyon árt Európának. Nos, ezért utasítjuk el teljesen a kvótarendszert, mert alkalmazhatatlan. Ellenkezik a józan ésszel, és sérti a jelenlegi európai szabályozást" – jelentette ki Szijjártó.