Emília
18 °C
26 °C

Már a faiparban sincs munkás, mindenki külföldre megy

2016.10.02. 14:56 Módosítva: 2016-10-02 14:56:58

A faipart is súlyos munkaerőhiány sújtja, gyártás-előkészítő mérnökből minden üzemben hiány van, de nagy igény volna asztalosra és kárpitosra is. A végzett diákok hatoda külföldön próbál szerencsét – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint olyannyira aggasztó a helyzet, hogy azonnal több ezer ember tudna elhelyezkedni a szektorban. Leginkább felső vagy középfokú szakképesítéssel rendelkező mérnökre, technikusra volna szükség. A fő ok, hogy sokkal többen vállalnak külföldön munkát, mint amennyien végeznek az egyetemen vagy a technikusi képzéseken - számolt be a lapnak Cselényi Krisztina, a Bútorszövetség főtitkára.

A szakember véleménye szerint az utánpótlást három módon lehetne megoldani.

  • Egyrészt átképzéssel szakmunkásokat, betanított munkásokat lehetne kinevelni,
  • egy népszerűsítés is ráférne a szakmára,
  • a béremelés pedig haza csábíthatná a külföldön szerencsét próbálókat.

Olyan iparági jövőkép kell a fiataloknak, mely szerint érdemes és van miért Magyarországon dolgozni. Tapasztalataik szerint a végzettek mindössze fele vállal ugyanis munkát itthon – véli a Bútorszövetség.

Nemcsak asztalosból van kevés, de kárpitosból és varróból is nagy a hiány. A faipari vállalatok felismerték a duális képzésben rejlő lehetőségeket, de ehhez a kormánynak több pénzt és energiát kellene fordítana a cégeken belüli képzőműhelyek felépítésére a szakmai körök szerint. 

Viszont Wilhelm Gábor, Magyarország vezető bútorgyártójának ügyvezetője szerint további problémát jelent, hogy az a generáció, amelyik szakiskolába menne, egészen más világban élm, és nem akar kétkezi munkát végezni, és nem hajlandóak beállni egy olyan nagyvállalati struktúrába, ahol megmondják nekik, mit kell csinálniuk, hogyan kell dolgozniuk.