Tibor
2 °C
8 °C

Húszmilliós büntetést kapott az ügyeskedő tőzsdecápa

2016.10.04. 11:33

Húszmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank arra a tőzsdei befektetőre, aki a jegybank vizsgálata szerint bennfentes információk alapján vásárolt be a Kartonpack nevű cég részvényeiből. Az illető azzal szegte meg a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályt, hogy egy másik cég elleni végrehajtási eljárásból megtudta, a végrehajtó mikor akarja eladni a cég tulajdonában lévő Kartonpack-részvényeket. Ezzel meg tudta előzni, hogy esetleg a piacra kerülő részvények utáni kereslet felhajtsa azok árát, vagyis olcsóbban vette a részvényt, mintha nem tudta volna, amit tudott. 

Bennfentes információnak olyan, pénzügyi eszközzel kapcsolatos lényeges információ számít, amelynek a nyilvánosságra kerülése a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas. A tőkepiaci törvény szerint  a bennfentes információ felhasználásával kötött ügylet bennfentes kereskedelemnek minősül. Ez nemcsak jegybanki bírsággal jár, hanem rendőrségi vizsgálattal is, az MNB pedig már meg is tette a feljelentést ebben az ügyben. 

A Kartonpack amúgy egy viszonylag kicsi debreceni cég, aminek értéke és tőzsdei forgalma is elég alacsony, utoljára tavaly kereskedtek a cég részvényeivel. A jegybank közleménye szerint amúgy ez enyhítő körülménynek számított a bírság kiszabásánál.