Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

IMF: A nyugati bankok harmada menthetetlen

2016.10.05. 16:27

Európa és az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak közel harmada már olyan rossz állapotban van, hogy a kamatkörnyezet javulása, de még egy komolyabb gazdasági fellendülés sem segítene a helyzetükön az IMF legfrissebb jelentése szerint – írja a Portfolio.hu.

  • Az európai bankok harmada, összesen 8 500 milliárd dolláros eszközállománnyal
  • és az amerikai bankok negyede, összesen 3 200 milliárd dolláros eszközállománnyal
  • "túl gyenge, hogy talpra álljon" az IMF szerint.

A valutaalap szerint alapvető változásra van szükség a bankok üzleti modelljében ahhoz, hogy a pénzügyi rendszer világszinten stabil és egészséges maradjon.

Összességében a pénzintézetek mérlege erősebb, mint a válság előtt, azonban nem képesek megfelelő nyereséget termelni, amiből növekedéssel sem fognak tudni kikerülni.

Az euróövezet bankjai a 2004 és 2006 között megszerzett nyereségük kevesebb mint felét teszik zsebre jelenleg, ez az IMF szerint a gazdaság gyenge teljesítménye és az alacsony, sőt néhol negatív kamatok miatt van, ezeknek visszafordítása viszont már nem sokat segítene a kialakult helyzeten.

Mindezek mellett a bankok tőkepiaci aktivitása is visszaszorult, az innen szerzett bevétel a válság előttinek harmadára esett vissza. Európában még közrejátszott a bankok hitelezésből fakadó magas vesztesége is. Részben a szabályozók szigora is hozzájárul a gyengélkedéshez; a nagy európai pénzintézetek tőkearányos megtérülési mutatója 11,4 százalékot esett, míg az amerikai bankoké 3 százalékot.

Az IMF jelentésében átfogó megoldás létrehozását sürgeti, szerintük

néhány európai országban "nem lehet tovább halogatni" a reformokat.

 A valutaalap szerint a gyenge bankokat ki kell vonni a piacról, a bankszektornak pedig konszolidálódnia kell.