Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Japánok vihetik a Drehert

2016.10.05. 11:33

Közel 4,9 milliárd dollárért megvásárolhatja a világ második legnagyobb sörgyártójának, a SABMillernek kelet-európai érdekeltségeit a japán Asahi Group - írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio.hu. A hírnek van magyar vonatkozása is, ugyanis amennyiben az üzlet megvalósul, japán kézbe kerül a Dreher. 

A Nikkei japán üzleti lap szellőztette meg, hogy a szigetországi italgyártó, az Asahi azt tervezi, hogy 4,9 milliárd dollárért felvásárolja a SABMiller kelet-európai operációját. A SABMiller, amely a világ második legnagyobb sörgyártója, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon is jelen van olyan sörmárkákkal, mint a Pilsner Urquell, a Tyske, a Lech, az Ursus és a hazai Dreher. Ezek a leánycégek egyébként 2,3 milliárd eurós bevételt és 450 millió eurós adózás előtti eredményt termeltek tavaly.

Az üzlet azért valósulhatna meg, mert a világ legnagyobb sörgyártója, a belga-brazil Anheusen-Busch InBev összeolvad a SABMillerrel, a menedzsment pedig nem akarja, hogy az Európai Bizottság versenyjogi problémák miatt megtorpedózza a fúziót. Éppen ezért inkább úgy döntöttek, hogy ezt elkerülendő, értékesítik a kelet-európai érdekeltségeiket.

Ugyanakkor a felvásárlásról piaci pletykák ellenére a japán cég egyelőre tagad, és a SABMiller kelet-európai érdekeltségeit korábban több más vevővel is hírbe hozták.