Eleonóra
-1 °C
2 °C

Így szórt ki 800 milliárdnyi adókedvezményt a kormány

2016.10.05. 11:24 Módosítva: 2017-01-08 15:56:28

Tavaly 795,6 milliárd forintnyi adókedvezményt adott a kormány, a 60-féle adóból 44 kedvezmény érvényesíthető. A legnagyobb könnyítést a családok kapták, de rengeteg pénz ment el a foglakoztatás támogatására, és persze sportra – írja a Napi.hu.

A 2015-ös költségvetés zárszámadási törvényjavaslata alapján a kedvezmények többségét, 470 milliárd forintot a cégek érvényesítették, a kisebbik rész jutott a magánszemélyeknek. 

A lakosság két fő ágon kap adókedvezményeket az államtól: az illetékeknél 68,2 milliárd forintnyi kedvezményben részesültek, ebből a „haláladó” (öröklési illeték) korábbi eltörlése 27 milliárdot tett ki, míg a lakásszerzés után 26 milliárd forintnyi vagyonszerzési illetéket nem kellett megfizetni az elmúlt évben. A nagyobbik kedvezmény természetesen a családi adókedvezmény, ami főként szja, kisebb részben társadalombiztosítási könnyítést takar.

A kedvezmény arányait tekintve azonban jobban jártak a cégek, hiszen miközben a társasági nyereségadó elvileg a költségvetés egyik legfontosabb bevétele, a cégek évről évre egyre kevesebb adót fizetnek nyereségük után. Tavaly összesen 548 milliárd forint folyt be ezen az ágon – ami nem túl acélos eredmény, összevetve a 3000 milliárd forintos áfa- vagy épp a 1688 milliárdos szja-bevételekkel. Csak tavaly a 548 milliárdnyi befizetett társasági adóra 217 milliárdnyi kedvezmény jutott – vagyis a bevételek 40 százalékáról lemondott az állam.

A cégek tíz különböző címen érvényesíthetnek leírásokat, ebből a legnagyobb szelet a sportegyesületek támogatása: míg 2014-ben e forrásból a klubokhoz 50 milliárd forint jutott, tavaly már 76,9 milliárd forint ment el a kormány kedvenc szabadidős tevékenységére. A sportcélú támogatást jól láthatóan kissé túltolták – mert bizonyosan társadalmilag rendkívül hasznos a stadionépítések támogatása, az ennél egy hajszállal fontosabb kutatás-fejlesztési tevékenységekre a cégek csak 55,8 milliárdos adókedvezményt tudtak tavaly érvényesíteni – írja a Napi.hu.

A társasági adóból filmtámogatásokra 7,6 milliárd forint ment el, míg a színházaknak 21,6 milliárd forint jutott. Ugyanakkor 40 százalékos be nem fizetett adókedvezmény-arány nem a legmagasabb, ugyanis a távközlési adó 54,8 százalékát visszakaphatja néhány érintett cég – ezt az adónemet a telefon és sms-szolgáltatások után kell fizetniük a távközlési szolgáltatóknak.