Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A britek hazaküldenék a migráns orvosokat

GettyImages-524412872
2016.10.06. 14:17 Módosítva: 2016-10-06 14:19:08

A konzervatív brit kormány a héten napvilágot látott tervei szerint önellátóvá tenné az angliai egészségügyet munkavállalók terén - írja a Bloomberg. Ha sikerrel járnak, a kint praktizáló magyar orvosok munkájára néhány év múlva nem lesz szükség. 

A tervek szerint nem azonnal, hanem fokozatosan, 10 éven belül küldenék haza az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi egészségügyi dolgozókat, akik rengetegen vannak nemzetközi összehasonlításban:

az ott praktizáló közel 88 ezer orvos negyede más országból érkezett.

Ezzel az aránnyal Anglia az első az OECD-országok közt ebből a szempontból. 

Nem az a helyzet, hogy helyben nem képeznek orvosokat, jelenleg évente hatezer orvos végez Nagy-Britanniában, csakhogy a fiatal brit orvosok jelentős része emigrál, így a helyüket más országokból jövőkkel, például magyarokkal töltik fel. A hatezres számot a most bejelentett 100 millió fontos költségű program további 1500 fővel növelné évente, és hogy ez ne legyen kárba veszett pénz, a magyarországi hallgatói szerződésekhez hasonlóan a képzésben részt vevőkkel aláíratnák, hogy amennyiben távoznak, vissza kell fizetniük a 220 ezer fontos taníttatási költségüket. 

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter szerint a külföldi orvosok kiváltása helyiekkel azért érné meg hosszabb távon az államnak, mert jelenleg évente 3,3 milliárd fontot fizetnek ki szerződéses, zömében külföldi alkalmazottaknak az egészségügyben. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!