Benedek
-4 °C
5 °C

Szétcsapja a brit cégeket a brexit

2016.10.10. 19:14

Komolyan romlottak a feldolgozóipari és szolgáltató brit cégek várakozásai a brexites népszavazás óta, hivatkozik a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) negyedéves hangulatjelentésére az MTI.

Ez az első olyan BCC-jelentés, ami a brexites döntés óta jött ki. A brit GDP 80 százalékát adó szolgáltatási szektorban már csak a cégek 28 százaléka bízik abban, hoyg forgalma növekedni fog a következő 12 hónapban, pedig az előző negyedévben még 44 százalék számolt ezzel.

28 helyett már csak 15 százalék tervez ezzel párhuzamosan új embert felvenni, 23 helyett már csak 11 százaléknyi cég tervezi növelni a munkavállalói képzésére fordított keretét. A feldolgozóiparban szintén hasonlóan komoly visszaesés látszik. 

A kamarai szövetség is sokkal pesszimistább lett a brexittől, következő három évre már csak 1,8, 1 illetve újra 1,8 százalékos brit GDP-növekedéssel terveznek. Egy negyedéve még 2,2, 2,3 és 2,4 százalékot láttak reálisnak.

Más nagyobb londoni elemzőközpontok a recesszió lehetőségét se tartják kizártnak, az Oxford Economics szerint például 20 százalék az esély visszaesésre. Igaz, a brexites döntés után rögtön még 30 százalékot becsültek.