Tovább drágulhat az e-cigaretta

2016.10.12. 18:33 Módosítva: 2016.10.12. 18:35

Jelentősen drágulhat az e-cigaretta ára a Magyar Nemzet információi szerint. A lap birtokába került adótervezet szerint a gyártóknak és a forgalmazóknak a jövőben fenntartási díjat kell fizetniük, ami tovább növelheti a termék árát. A pontos összeg nem szerepel a tervezetben, csak az, hogy minden évben március 31-ig kell majd befizetni.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesült elnöke elmondta, hogy véleménye szerint a döntéshozók ugyanúgy kezelik az e-cigarettát, mint a hagyományos dohánytermékeket, miközben jelenleg nem lehet tudni pontosan, hogy valójában mennyire káros az emberi szervezetre. 

Az, hogy januártól drágulnak az e-cigaretták már biztos, hiszen mililiterenként 70 forint jövedéki adót kell majd fizetni az e-cigarettában lévő folyadék után, attól függetlenül, hogy tartalmaz-e nikotint vagy sem.

Az egyesület elnöke szerint ettől valószínűleg elveszíti majd jelenlegi árelőnyét az e-cigaretta a hagyományos dohánytermékekkel szemben. Ficsor azt is elmondta, hogy szerinte nem szabályozni akarják, az e-cigarettát, hanem kiszabályozni, vagyis azt elérni, hogy minél kevésbé érje meg a termékeket forgalomba hozni a magas költségek miatt. 

Arról, hogy mennyire káros valójában az e-cigaretta, itt írtunk korábban.