Eltűnt a boltokból a Jonatán alma

2016.10.13. 14:28

Nyugat-Európában nem szeretik a savanyúbb almákat, ráadásul termeszteni is elég macerás, így lényegében mára eltűnt a boltok polcairól is a közismert almafajta, a Jonatán, közölte a kertészeti szaporítóanyagokkal foglalkozó Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft., akik szerint azért kistermelők, hobbikertészek továbbra is foglalkoznak Jonatánnal.

A Jonatán pár évtizede ugyanolyan nyomtalanul tűnt el az áruházak kínálatából, mint a Batul, a Starking vagy a Húsvéti Rozmaring. Helyüket három másik - európai piacon domináló - fajtakör foglalta el a gyümölcspultokon: a hazai termesztés 30 százalékát adó Golden, a Jonagold és a legkorábbi szüretelésű Gála.

D ATI20091002024
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az egykori magyar almatermesztést meghatározó fajta azért szorult ki a kereskedelemből, mert az nem teljesített jól az exportpiacon. Nyugat-Európa az édesebb ízű almákat részesíti előnyben, ráadásul a Jonatán termesztési tulajdonságai sem túl kedvezőek, hiszen ez a fafajta nagyon érzékeny a gombabetegségekkel szemben, ezért intenzív növényvédelmet igényel. Az almafajta eltarthatósága sem előnyös, mert ma már piaci elvárás, hogy a termék akár 12 hónapon keresztül jó minőségű maradjon.

A szaporítóanyaggal foglalkozó cég szerint a nemzetközi igények mellett a hazai piac továbbra is keresi a savanykásabb ízeket, ezért itthon nagy mennyiségben termesztenek például Idaredet. Ez a típus ízében közelít a Jonatánhoz, de a három fajtakörnél mégis savanykásabb, ezért itthon jól értékesíthető, ráadásul kedvezőek a tárolási tulajdonságai is.