Ágnes
-1 °C
2 °C

Szíriai menekült gyerekek dolgoztak a Mango és a Zara termékeit gyártó török üzemekben

000 Par7691786
2016.10.24. 15:38

Szíriai menekült gyerekek dolgoznak embertelen körülmények között illegális törökországi ruhakészítő üzemekben, jóval kevesebb pénzért, mint a helyi minimálbér, és az innen származó ruhákat több áruházlánc, például a Marks & Spencer és az Asos online is forgalmazza. A BBC riportjából az is kiderül, hogy szír menekültek hasonló körülmények között napi 12 órában dolgoztak a Mango és Zara ruháit gyártó üzemben. (Legutóbb meg a H&M beszállítója miatt volt hangos a sajtó.)

Bár az érintett cégek korábban azt kommunikálták, rendszeresen vizsgálják, hogy megfelelő munkakörülmények legyenek a termékeiket előállító üzemekben, és hogy ne dolgozzanak gyerekek ezekben az üzemekben, a BBC riporterei hét szíriai gyereket is találtak a Marks & Spencer egyik legfontosabb üzemében.

A gyerekek órabére kicsivel kevesebb volt, mint 350 forint, ami alacsonyabbnak számít a török minimálbérnél. A gyerekeket egy közvetítőn keresztül alkalmazták, aki az utcán, készpénzben fizette ki őket. Az egyik menekült arról beszélt, hogy az üzemben embertelenül bánnak a menekültekkel. „Ha bármi történik egy szírrel, egyszerűen azon nyomban kirúgják”  mondta a BBC újságíróinak.

A legfiatalabb szír, akivel találkoztak, 15 éves volt, és több mint napi 12 órát dolgozott, de az újságírók egy tízéves török gyereket is találtak egy másik üzemben. A Zara és Mango termékeit készítő üzemben az is hozzátartozik a munkához , hogy veszélyes vegyi anyagokat kell a készülő farmerekre fújni, de a riport szerint az ezt végző munkásoknak még maszkot sem adnak.

A Mango közölte: nem tudtak arról, hogy a beszállítójuk ilyen körülmények között dolgoztatja a munkavállalóit, és hogy az eddigi ellenőrzések során nem találkoztak szíriai dolgozókkal, és „többnyire jók voltak a körülményen néhány egyéni biztonsági intézkedés elmaradásának kivételével”.

A Marks & Spencer elfogadhatatlannak nevezte a riport által feltárt állapotokat, ezért jogi segítséget ajánlanak azoknak a menekülteknek, akikről kiderült, hogy az érintett üzemekben dolgoznak. A cég közleménye szerint mindent megtesznek, hogy ne forduljon elő hasonló eset, és azt is megjegyezték, hogy eddig is szerződéses kötelezettségük volt a beszállítóiknak arra vonatkozóan, hogy emberségesen bánjanak a munkásaikkal.

Az Asos elismerte, hogy a riportban szereplő üzemektől vették a termékeiket, de közölték, hogy az üzemmel nincs közvetlen szerződéses kapcsolatuk. A cég a riport megjelenése után vizsgálatot kezdeményezett, amiből az derült ki, hogy 11 szíriai felnőtt és három 16 évesnél fiatalabb gyerek dolgozott az érintett üzemben. A cég az üzemben dolgozó gyerekeknek pénzügyi segítséget nyújt hogy vissza tudjanak menni tanulni, a felnőtt dolgozóknak pedig addig segítenek, amíg nem találnak legális munkát.