Salamon
-1 °C
13 °C

90 milliárddal tartoznak a NAV-nak

2016.10.26. 09:46

Kiderült, kik jelenleg Magyarország legnagyobb adótartozói, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette ugyanis azon magánszemélyek és cégek nevét, címét, akiknél, illetve amelyeknél 2016 harmadik negyedévében jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg.

Az adóslistán 224 név szerepel, akik összesen 47,2 milliárd forint adót nem fizettek be. Ezt az összeget még 40,5 milliárd forint jogkövetkezmény, azaz bírság és kamattartozás tetézi - azaz mindösszesen 87,7 milliárd forinttal tartoznak a nagy adósok a NAV-nak - írja a Napi.hu.

A cégek nagy része kényszertörlési eljárás alatt áll, az adószámukat felfüggesztette, illetve törölte a NAV. Tevékenységüket tekintve a legtöbb vállalkozás kereskedelemmel foglalkozik, de akad köztük ingatlanos, vagyonvédelmi, fuvarozó és munkaerő-kölcsönző vég is. 

A rekorder adótartozó háromszor is szerepel az adóslistán, a tejtermék, tojás, és zsiradék nagykereskedelmével foglalkozó budapesti  Voltim Kft. -nél összesen 2,2 milliárd forint adóhiányt és 1,7 milliárd forint jogkövetkezményt állapítottak meg. A 2009-ben alapított budapesti cég 2014 szeptembere óta kényszertörlési eljárás alatt áll, az adószámát 2014 áprilisában törölték. Az utolsó online elérhető mérlege 2011-es, abban az évben közel 4,8 milliárd forint nettó árbevételt mellett 69 milliós üzemi és 61 milliós adózott eredményt ért el. A kötelezettségállománya 429 millió forintot tett ki.

A Voltimot a nyíregyházi Tóth Rita Gabriella alapította, 2011-ben a garai Rózsa Istvánhoz került, majd beszállt a cégbe a temerini Zatko Atila is, 2013-tól pedig a budaörsi Kolarits Péter a társaság tulajdonosa - ő a Céginfo adati szerint eddig hat vállalkozásban fordult meg, közülük három jogutód nélkül megszűnt.

A magánszemélyek közül a váci Mészáros János a legnagyobb adótartozó, tőle 398 millió forint adó, valamint 846 millió forint bírság és kamat megfizetését követeli az adóhivatal.