Árpád
-2 °C
4 °C

Beindult a lakásépítési boom

GettyImages-501735980
2016.10.26. 10:07

Az Európai Unión belül nálunk nőtt a legnagyobb ütemben a társasházak építésére kiadott engedélyek száma: az idei év második negyedévében, azaz márciustól július végéig több mint háromszor annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére azonban az árnövekedésben is az élen állunk Európában – derült ki Ingatlan.com elemzésében.

Az összeállítás az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján azt írja: Magyarországon 230 százalékkal nőtt a kiadott engedélyek száma, miközben az uniós átlag mindössze 11 százalékos plusz volt. Magyarország mellett egyébként Portugália emelkedett ki a maga 155 százalékával, a térségen belül pedig Ausztriában és Romániában van társasházépítési láz, bár ez a magyarnál jóval kisebb mértékű.

Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások iránti kereslet Magyarországon az elmúlt egy évben 43 százalékkal nőtt, a kínálat pedig 53 százalékkal bővült. A kínálat az új lakások piacán a következő hónapokban várhatóan tovább növekszik majd, mert sorra kerülnek majd piacra az idén építési engedélyhez jutó lakásfejlesztések.

Azonban hiába növekszik erősebb ütemben a kínálat, mint a kereslet, az árak továbbra is növekednek. Míg uniós átlagban a második negyedévben 4 százalékkal nőttek a lakásárak, Magyarországon és Lettországban több mint 10 százalékos volt a drágulás, ami a legjelentősebb emelkedés volt az EU-n belül.

Ausztriában 9 százalékos áremelkedés következett be, ezzel párhuzamosan a több régiós országban, a román piacon 7 százalékkal, a Csehországban és Szlovákiában pedig 6 százalékkal nőttek a lakásárak. Lengyelországban 0,4 százalékos volt a drágulás, ami lényegében inkább stagnálásnak felel meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?