Beindult a lakásépítési boom

GettyImages-501735980
2016.10.26. 10:07

Az Európai Unión belül nálunk nőtt a legnagyobb ütemben a társasházak építésére kiadott engedélyek száma: az idei év második negyedévében, azaz márciustól július végéig több mint háromszor annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére azonban az árnövekedésben is az élen állunk Európában – derült ki Ingatlan.com elemzésében.

Az összeállítás az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján azt írja: Magyarországon 230 százalékkal nőtt a kiadott engedélyek száma, miközben az uniós átlag mindössze 11 százalékos plusz volt. Magyarország mellett egyébként Portugália emelkedett ki a maga 155 százalékával, a térségen belül pedig Ausztriában és Romániában van társasházépítési láz, bár ez a magyarnál jóval kisebb mértékű.

Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások iránti kereslet Magyarországon az elmúlt egy évben 43 százalékkal nőtt, a kínálat pedig 53 százalékkal bővült. A kínálat az új lakások piacán a következő hónapokban várhatóan tovább növekszik majd, mert sorra kerülnek majd piacra az idén építési engedélyhez jutó lakásfejlesztések.

Azonban hiába növekszik erősebb ütemben a kínálat, mint a kereslet, az árak továbbra is növekednek. Míg uniós átlagban a második negyedévben 4 százalékkal nőttek a lakásárak, Magyarországon és Lettországban több mint 10 százalékos volt a drágulás, ami a legjelentősebb emelkedés volt az EU-n belül.

Ausztriában 9 százalékos áremelkedés következett be, ezzel párhuzamosan a több régiós országban, a román piacon 7 százalékkal, a Csehországban és Szlovákiában pedig 6 százalékkal nőttek a lakásárak. Lengyelországban 0,4 százalékos volt a drágulás, ami lényegében inkább stagnálásnak felel meg.