Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Építeni akarnak dolgokat a turizmusnak

2016.10.28. 23:28

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter törvényjavaslatot adott be a parlamentnek, ami alapján vagyonkezelőket hoznak létre, amik majd térségenként jól felfejlesztik a turizmust. Ehhez például bármilyen állami földet megkaphatnak hamar 30 évre, és a ha építeni akarnak dolgokat oda, akkor egy sereg engedélyezési és bejelentési eljárástól mentesülnek, vagy sokkal könnyebb lesz nekik.

Emellett ezredszerre is térképhez ülnek, és kialakítanak új turisztikai fogalmakat, így meghatároznak "turisztikai térségeket" vagy az ezekkel nem egyenlő "kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben" terveznek nyomatni akár "kiemelt állami turisztikai beruházásokat". Illetve a Magyar Turizmus Zrt. helyére csinált Magyar Turisztikai Ügynökség majd kidolgoz egymilliomodszorra is turisztikai irányelveket és célokat, és az ő feladatuk lesz ez különböző projektek összehangolása is ezek mentén.

A törvényjavaslat szerint több problémája is van a magyar turizmusnak:

  • Az első, legnagyobb probléma, hogy általában inkább kevésbé pénzes turisták jönnek hozzánk, ezért a turizmus szereplői főleg csak árban tudnak egymással versenyezni.
  • A második, hogy nagyon koncentrált a magyar turizmus: a külföldiek főleg Budapestre jönnek.
  • A harmadik, hogy a turisztikai fejlesztések tervezéséhez nem szolgálnak jó keretként a kialakult közigazgatási egységek és területfejlesztési kategóriák.

Ezeket a problémákat az említett intézkedésekkel akarják kezelni.