Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megszavazták az EU–Kanada-egyezményt

2016.10.28. 18:39

Megszavazta az Európai Unió és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatását a vallon parlament pénteken - írja az MTI.

Paul Magnette vallon kormányfő bejelentése szerint a Belgium francia nyelvű régiójának parlamentje 58 igen és 5 elutasító szavazatával felhatalmazta a belga szövetségi kormányt az unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény aláírására. A megállapodást eredetileg a csütörtöki EU–Kanada-csúcstalálkozón írták volna alá, de Vallónia eddigi vonakodása miatt a belga szövetségi kormánynak nem volt felhatalmazása az egyezmény aláírására, ezért a csúcsot lemondták.

A vallon kormányzat az egyezményben szereplő jogorvoslati mechanizmus miatt nem járult hozzá a CETA aláírásához, mert szerintük az lehetőséget ad arra, hogy a nagyvállalatok kikezdjék az uniós és belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat. A belga regionális kormányzat végül csütörtökön megállapodott a brüsszeli központi kormánnyal.

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama már korábban is kész volt aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége volt Vallónia beleegyezésére is. Sokan azzal vádolták a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokra használja fel a vétójogát.