Az IMF szerint régiós sereghajtókká válhatunk

2016.11.02. 12:42

Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában továbbra is élénk marad a gazdasági növekedés, ám Magyarország csak a sor végén kullog a régióban – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésében, amit a Napi.hu szemlézett.

Pozitívum, hogy a régióban (a Független Államok Közösségének országain, azaz a régi-új szovjet-orosz érdekszférán kívül) a munkanélküliség csökken, a reálbérek erőteljes növekedést mutatnak, a hitelezés is fellendülőben van, és bár az inflációs nyomás még mindig alacsony, a külső egyensúly egészségesnek mondható.

Ugyanakkor a termelékenység visszafogott növekedése és a kedvezőtlen demográfiai helyzet miatt ezek az országok vélhetően nem fogják tudni fenntartani a viszonylag erős, évi három százalék körüli növekedést anélkül, hogy a külső egyensúlytalanságok ne romlanának. Emellett kockázati tényezőként jelenik meg az IMF értékelésében a populizmus előretörése is és a brexit hosszabb távú hatása is.

A régió ettől függetlenül az elkövetkezendő egy-két évben biztosan jól muzsikál majd a Valutaalap szerint, Magyarország viszont kicsit kilóg a sorból. Az IMF előrejelzése szerint ugyanis idén a várható 2 százalékos gazdasági növekedésünkkel jóval elmaradunk a kelet-közép-európai 2,8 százalékos uniós átlagtól. Ezen még az sem segít, hogy jövőre 2,5 százalékra gyorsulhat a növekedésünk, mert a régiós növekedési átlag az IMF szerint 3 százalék lesz 2017-ben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy 2016-ban mi leszünk a mezőny abszolút sereghajtói, jövőre pedig egyedül a belassuló Szlovákiát sikerül majd legyűrni a térségből. Míg máshol gyorsul, nálunk lassul a hitelezés is, és a Valutaalap szerint a költségvetési fegyelem is lazul majd jövőre.

De amúgy a távolabbi jövő nemcsak nekünk, mindenki másnak is borúsabb, az IMF szerint az egész régió számára a legnagyobb kihívást a növekedés fellendítése és a nyugati életszínvonalhoz való közeledés jelenti. A siker érdekében a beruházások és a termelékenység növelése céljából strukturális reformok újabb körét kellene elindítani - írja a Napi.hu.