Alig volt hús a virsliben, lekerült a polcról

2016.11.08. 13:30

A törvényileg előírt minimum 40 százalék helyett csak 18 százalék hús volt a lengyel gyártású Baroni baromfivirsliben, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte, hogy a terméket azonnal ki kell vonni a forgalomból.

A szabálytalan virslit a Nébih a Lidl egyik üzletében találta. A Baroni félkilós virsli 43 százalékban „csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst”, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban ez nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.

Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai védik, így a virsli minőségi jellemzőit is ez a dokumentum szabályozza. Virsli néven csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek - írja a Nébih közleménye. A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia.

2017. augusztus 1-jétől tovább szigorodnak majd a MÉ húskészítményekre vonatkozó előírásai, onnantól a virslinek már 51 százalékban kell húst tartalmaznia, csontról mechanikusan lefejtett cuccokból pedig csak 10 százalék lehet majd benne.

A Lidl Magyarország az esetről azt írta az Indexnek, hogy a szóban forgó termék minőségében, annak hústartalmában, a hústartalom feltűntetésében nem történt változás az elmúlt években. 

"Kizárólag a termék megnevezése nem felel meg a jelenlegi hazai jogszabályi előírásoknak, ezért a terméket a Lidl Magyarország a NÉBIH határozatának értelmében a mai nappal visszahívta az értékesítésből" - írja a cég.