Ehetetlen a Theo Papa hortobágyi palacsintája

2016.11.10. 11:21

Házhoz szállított hortobágyi palacsintákat tesztelt a Nébih. Durván leszerepeltek a Theo Papa, a Jófalat, az Anyucika, a Friss Food, az Egészségkonyha, Béres Alexandra és Bocsi Viki hortobágyi palacsintái, ezek már a mikrobiológiai belépőteszten sem jutottak át.

A hortobágyi palacsinta ugye közismerten az előző napi pörkölt újjászületésének szimbóluma a magyar vendéglátásban, elfogyasztása mindenképpen bizalmat igényel. Ezt azonban nem alapozza meg, ha a netes ételrendelésnél már a gyártói, forgalmazói kapcsolatrendszer is teljesen átláthatatlan, mást kapunk, mint amit rendelünk, nem stimmel a mennyiség, vagy a csomagoláson nincsenek rajta a kötelező jelölések. Márpedig a Nébih munkatársai több esetben is ezt tapasztalták.

A kiszállított palacsintáknál a mikrobiológiai laboratóriumi eredmények 21 termékből 7-nél mutattak ki szennyezettséget jelző mikroorganizmust.

Ezek vagy azért keletkeztek, mert hibás volt a konyhatechnológia, nem volt elég higiénikus a konyha, vagy nem tartották megfelelő hőmérsékleten az ételt.

A meleg ételt ugyanis legalább 63 fokon kell kiszállítani, ez gyakran nem jön össze a futároknak. Hasonlóan veszélyes, ha az ételt hűvösen kellene tartani, de túl melegen tárolják, vagy szállítják. Volt például a teszten olyan palacsinta, amit a gyártó által vállalt 0-5°C közötti hőmérséklet helyett 24,1 fokosan szállítottak ki, ami súlyos kockázat a Nébih szerint.

A 21 tesztelt termékből egyetlen termék sem felelt meg a hőmérsékleti követelményeknek.

Két termékben ráadásul még olyan baktériumot is kimutattak, ami érzékenyebb fogyasztóknál akár megbetegedést is okozhatott volna. (Az érintett cégeknél hamarosan ellenőrzést tart a hatóság.)

Minden harmadik palacsinta elbukott a NÉBIH tesztjén

Azokon az élelmiszereken, amelyeken tápanyag összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tüntetnek fel, kötelező tápérték jelölést is szerepeltetni. Ilyen állítás például a „light”, „könnyű”, „fitt”, „fitness”. Ennek az előírásnak 7 speciális palacsinta sem felelt meg a megvizsgált 11-ből.

A gyenge mezőny ellenére a végső sorrend a következőképp alakult:

  • első helyen végzett a klasszikusnak mondható hortobágyi húsos palacsinták tesztjén az Interfood
  • Második lett a Cityfood palacsintája
  • harmadikként a Bonappétit zárt.

A speciális palacsinták esetében még a jelölési hibák miatti pontlevonás után is

  • első lett a Vitál Konyha
  • második a Norbi Update étele
  • harmadik helyen pedig az Interfood végzett.