Felminősítette Ukrajnát a Fitch Ratings

NTT
2016.11.12. 00:08

Javította Ukrajna államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a külső finanszírozási nyomás enyhülésével indokolva a lépést, írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a devizában és belföldi valutában kibocsátott hosszú futamidejű ukrán államadósság osztályzatát, valamint a kereskedelmi adósok minősítésének felső határát jelentő osztályzati országplafont az eddigi "CCC"-ről "B mínusz"-ra, a rövid távú szuverén kötvénykötelezettségek besorolását "C"-ről "B"-re emelte.

Az új hosszú távú adósosztályzat kilátása stabil, de a besorolás továbbra is mélyen a spekulatív sávban, vagyis messze a befektetési ajánlású kategória alatt van.

Ukrajnára a másik két nagy hitelminősítő is rendkívül gyenge adósbesorolását tart érvényben. A Standard & Poor's "B mínusz", a Moody's Investors Service ennél is jóval alacsonyabb, "Caa3" osztályzattal tartja nyilván a hosszú távú ukrán államadósságot.

A Fitch Ratings az ukrán adósosztályzat javításának indoklásában kiemelte, hogy enyhült az Ukrajnára nehezedő külső finanszírozási nyomás, miután a devizatartalékok az idei év első tíz hónapjában 2 milliárd dollárral 15,5 milliárd dollárra emelkedtek. Ez a tartalék hozzávetőleg 3,5 havi folyó külső fizetési kötelezettséggel egyenlő.

A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a likviditási ráta továbbra is gyenge, a "B" kategóriás szuverén adósokra jellemző mediánértéktől is jóval elmarad.