Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Súlyos béremelést követelnek a győri Audi-dolgozók

2016.11.16. 09:39 Módosítva: 2016.11.16. 10:09

Egységesen, fejenként 55 ezer forintos alapbéremelést kér a győri Audi-gyár dolgozóinak januártól az Audi Hungária Független Szakszervezet – írja a Napi.hu. Az értesülés szerint emellett az úgynevezett választható béren kívüli (vbk) keret, tehát a béren kívüli juttatási csomag 650 ezer forintra emelését kérik.

A szakszervezet azt is szeretné elérni, hogy

A Napi.hu emlékeztet rá: idén áprilisban már volt egy béremelés a győri Audi-gyárban, amit feszült egyezkedés előzött meg. Akkor valós forgatókönyvnek tűnt, hogy Magyarországon óriási sztrájk indul az autóipari szereplőknél, köztük az Audinál, ha a munkáltatók nem tudnak megállapodni a bérekről a szakszervezetekkel.

A tavaszi audis megállapodás szerint a havonta 170-289 ezer forintos bérrel rendelkező audis dolgozók 16-20 ezer forintos emelést kaptak, a 290 ezer forintnál nagyobb fizetéshez jutók fizetését pedig 15 ezer forinttal emelték. Ráadásul a fizetésemelés visszamenőleges hatályú, január 1-jétől lépett érvénybe. Az akkori megállapodás tartalmazta azt is, hogy a vbk-keret évi 570-630 ezer forintra emelkedik.

Továbbra sem az Adui az egyetlen magyarországi autógyár, ahol bérviták vannak, ugyanis a kecskeméti Mercedes-gyárban is terítékre került a téma, nemrég sztrájkbizottság is alakult.

A Mercedes keddi közleménye szerint az egyik érdekképviselet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) és a gyár megállapodott egy, a korábbiakat jóval meghaladó két évre szóló többlépcsős bérfejlesztésben. Az MTSZSZ szerint ez átlagosan 20 százalékos jövedelemnövekedést jelent két év alatt.

Ugyanakkor a kecskeméti üzemben működő másik érdekképviselet, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak találja ezt a megállapodást. Azt kifogásolták, hogy két évre fixálják a bérfejlesztést, ehelyett a Vasas Szakszervezeti Szövetség további tárgyalna a gyár vezetőségével.