Pénteken is egy csomó járatot töröl a Lufthansa

2016.11.24. 15:28 Módosítva: 2016.11.24. 18:16

Frissítés: a pilóták azt mondták, hogy még szombatra is kiterjesztik a sztrájkot.

Pénteken is kénytelen több száz járatot törölni a Lufthansa a pilóták harmadik napja tartó munkabeszüntetése miatt. Az AFP információi szerint pénteken 830 járatot töröl a német légitársaság, arról egyelőre nincs információ, érinti-e ez a Magyarországot.

A légitársaság csütörtökön 912 járatot törölt, ez 115 ezer utazót érintett. A sztrájk első két napján összesen mintegy 1800 járat marad ki, ami több mint 215 ezer utazónak okozott nehézséget.

A pilóták szakszervezete, a VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl és munkaügyi közvetítő bevonását javasolja, amire a pilóták sztrájkkal reagáltak. 

A legutóbbi, tavaly szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el arra hivatkozva, hogy VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a diszkont üzletág működtetésének alakításában.