Konrád
5 °C
17 °C

Nem függesztik fel Tarsoly másik perét

2016.11.28. 15:14

Elutasította a bíróság Tarsoly Csaba ügyvédjének kérését a volt Quaestor-vezér jegybank ellen indított közigazgatási per felfüggesztésére - döntött a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn.

A perben Tarsoly Csaba megtámadta a jegybank határozatát, amiben a Magyar Nemzeti Bank 20 millió forintra bírságolta, egyebek mellett azért, mert az általa irányított társaság, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. jogsértő módon kezelte az ügyfelek pénzét és valótlan adatszolgáltatást nyújtott a felügyelet felé. Tarsolyék szerint a cégnél munkamegosztás állt fenn, ezért nem jutottak el az információk Tarsolyhoz, ami alapján tudhatta volna, hogy ki felel pontosan a csalásért, és a jegybank határozata jogsértő és megalapozatlan.

Tarsoly Csaba ügyvédje szerint a felügyelet megállapításait két tanúvallomásra alapozta, az egyik Májer Zsoltnak az eljárás kezdetén történt meghallatásának jegyzőkönyve, azonban azt Májer Zsolt nem írta alá. A másik a felperes nyilatkozata, amelyből az ügyvéd szerint nem vonható le az a következtetés, hogy Tarsoly Csaba tudott volna a fiktív kötvényekről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogi képviselője szerint nem mentesíti a közigazgatási felelősség alól Tarsoly Csabát az, hogy nem tudott a dolgokról, mivel neki olyan mechanizmust kellett volna működtetnie, ami kizárja a visszaélési lehetőséget a szervezetben.  Az MNB álláspontja alapján álláspontjukat a felügyeleti határozatra és eljárásra alapozta, nem a két tanú nyilatkozatára alapozták. A bíróság 2017. január 30-ra tűzte ki a következő tárgyalási napot.