Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A magyaroknak is fizetni kell majd a német autópályákon

2016.12.02. 15:08 Módosítva: 2016-12-02 15:09:55

Németország kérhet útdíjat a külföldiektől az autópályák használatáért, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó "tisztességes és megkülönböztetéstől mentes" útdíj bevezetését. Az útdíjat leghamarabb a jövő évi parlamenti választások után vezetik be Németországban, írja az MTI. 

A tervek szerint a külföldiek a következő időszakokra válthatnak majd úthasználati engedélyt:

  • 10 nap úthasználat 2,5 euróba,
  • a két hónapos 20 euróba,
  • az éves matrica 130 euróba kerül majd.

Németország öt gépjármű kategóriát határoz meg. Az ár a jármű károsanyag-kibocsátásától függően változhat. 

Az uniós testület jóváhagyta, hogy a németeknek az éves úthasználatért a jármű nagyságától és környezetbarát voltától függően várhatóan 74 eurót kell fizetniük. A külföldieknek csak az autópályákon kell fizetniük, a német állampolgároknak azonban a szövetségi autóutakon is.

Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter szerint az útdíj bevezetésének célja az, hogy a Németországon nagy számban átutazó külföldi autósok is járuljanak hozzá az egyébként mostanáig teljesen ingyenes német autópálya-hálózat fenntartásához. Az úthasználati díj tisztességes, megkülönböztetéstől mentes és arányos. Ebből nettó 500 millió euró (kb. 157 milliárd forintos) bevétel folyhat be, amit az úthálózat fejlesztésére fordítanak.

Az uniós bizottság korábban azt kifogásolta, majd kötelezettségszegési eljárást is indított Németország ellen, mert álláspontja szerint a törvény diszkriminálja a külföldi állampolgárokat. A németek ugyanis a díjat levonhatják a gépjárműadóból, a külföldiek viszont ezt értelemszerűen nem tehetik meg. 

Németország a tizenhatodik uniós tagállam, amely útdíjat vezet be.