Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Letiltotta Venezuelát a dél-amerikai EU

2016.12.02. 08:07

Felfüggesztették a Venezuela tagságát a dél-amerikai közös piaci együttműködésben, a Mercosurban, írja a Reuters. Ez nem jár azonnal vámokkal vagy más erős kereskedelmi lépésekkel, arra azonban jó, hogy a soros Venezuela semmiképp ne vehesse át a az elnökséget a szervezetben. 

Az indoklás szerint a kommunizmusba hajló Venezuela nem teljesítette a tagsági követelményeket, nem ültette át jogrendjébe az emberi jogokról, gazdasági vagy bevándorlási szabályokról hozott alapvető csoportszabályokat. A Mercosurba 2012-ben felvett Venezuela mondjuk elég eddig is elenyésző mértékű kötelező szabályt volt hajlandó ténylegesen át is venni, a mostani büntetés ezért inkább kapcsolódhat az elnökség megakadályozásához. 

"Venezuelát tiszteletben kell tartani!" - mondta Rodriguez, venezuelai külügyminiszter az esetről, és felszólalt az imperialistáknak engedelmeskedő  tisztviselők ellen is. Az élelmiszerhiányban, gyógyszerhiányban vagy épp sörhiányban szenvedő, komoly zavargások határán billegő országra katasztrofális hatással lehetne bármi kisebb tényleges kereskedelmi büntetés is.