Még nem pánikolnak az olaszok

2016.12.03. 09:56

Hiába fenyeget belpolitikai és emiatt bankszektorbeli káosszal a hétvégi olaszországi népszavazás, a piacok egyelőre nyugodtnak tűnnek a voksolás előtt. Legalábbis a hét folyamán az olasz tőzsdeindexek emelkedtek a legerősebben a fejlett világban, és a kötvénypiacnak fél éve nem volt ilyen jó időszaka, mint az elmúlt öt napban – írja a Bloomberg.

Vasárnap az olaszok Matteo Renzi kormányfő alkotmányos reformjáról szavaznak, de a voksolás valójában arról szól, hogy menjen vagy maradjon-e Renzi kabinetje. Az utolsó felmérések szerint nagy az esély arra, hogy a kormányfő ellen szavaznak az olaszok.

Ha a népszavazás bukásával Renzi távozik, akkor újabb belpolitikai válság jöhet Olaszországban, ami veszélybe sodorhatja az erősen megrokkant olasz bankszektor rendbetételét. Márpedig ha nem rázzák gatyába záros határidőn belül az olasz bankokat, azt egész Európa megérezheti.

Mindazonáltal a piacok egyelőre optimistának tűnnek. Erre utal, hogy

  • a hét folyamán csökkent az olasz államkötvényeknek a német papírokhoz viszonyított felára, ami egy elég jó mutatója a piaci idegességnek (hiszen a német kötvény a legbiztonságosabb Európában);
  • 3,5 százalékot emelkedtek az olasz tőzsdeindexek, míg Európában átlagban 1 százalékot estek a piacok;
  • és az euró is erősödött a dollárral szemben, ami nem igazán egy euróválság előszele.

Ez egyébként részben annak is köszönhető, hogy a brexit és Donald Trump megválasztása után már épp eleget esett az olasz tőzsde, most pedig úgy érzik a befektetők, hogy bizonytalanság ide vagy oda, a kockázatok ellenére hasznot lehet húzni az olcsó olasz papírokból.

Elemzők pedig azt is kiemelték, hogy nemcsak a népszavazás eredményét kell figyelni majd, hanem hogy mit lép rá az Európai Központi Bank. Minél rosszabb lesz a végkimenetel az olasz kormány számára, annál valószínűbb, hogy az EKB jelentős lépéseket tesz majd a piacok megnyugtatására.  • Tippek
  • Bankszámla