A szállodák 93%-a nem talál munkaerőt

2016.12.13. 07:46

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) nemrég készült reprezentatív felmérése alapján a szállodák 93 százaléka küzd munkaerőhiánnyal - írja a Világgazdaság. A legnagyobb hiány takarítóból, mosogatóból, szakácsból, recepciósból és pincérből van. A munkaerőhiány oka a kivándorlás, ami azért is sújtja ezt az iparágat jelentősen, mert az ágazati átlagkereset 25 százalékkal kisebb a nemzetgazdasági átlagnál.

A cikkből az derül ki, hogy a szállodás nem igazán számítanak arra, hogy jövőre a munkaerőhiány csökkenni fog, inkább abban reménykednek, hogy a minimálbér növelése helyben tartja valamennyire az eddig itthon maradó munkaerőt. Egyes vidéki hotelekben viszont - ahol nagyobb arányban vannak a minimálbért kereső alkalmazottak -, problémákat okozhat majd a bérek kigazdálkodása.

A vidéki szállodák bérei - Balaton és az Észak-Dunántúl kivételével - 20-30 százalékkal maradnak el az országos átlagtól, a legtöbbet egyébként nyugat-magyarországi szállodákban lehet keresni, de a budapesti szállodák bérei is átlag felettiek. A munkaerőhiányt a szállodás jövőre részben gyakornokok felvételével tervezik pótolni, ugyanakkor a közép- és felsőfokú gyakorlati oktatás hiánya egyre nagyobb problémát okoz.

A szállodaszövetség szerint a járulékcsökkentés és a vendéglátás áfájának csökkentése segít a munkaerőhiány kezelésében valamennyire, de a szállásáfa csökkentésére is szükség lenne, mert az ebből bejövő pluszforrásokat bérfejlesztésre lehetne költeni.