Megroppanhat a vád a Quaestor-ügyben

2016.12.15. 16:11 Módosítva: 2016.12.15. 16:17

Kizárta a bíróság a Quaestor-ügy egyik szakértőjét, mert a perben sértettként szereplő egyik cég felszámolójához köthető - derül ki a Fővárosi Törvényszék csütörtöki közleményéből. A szakértői véleményre alapoz a vád jelentős részben, ezért ha a mostani kizárás ennek pártatlanságát is kétségbe vonja - ami logikus lenne -, akkor nagyon fontos bizonyítékok vesznek el az ügyben. 

A nyomozó hatóság 2015. július 7-én rendelt ki az ügyben igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértőt, majd a vizsgálat terjedelmére tekintettel bevontak mellé egy társszakértőt is. A két szakértő közel 50 kötet terjedelmű együttes véleményt készített, amelyet 2015 októberében bocsátottak a nyomozó hatóság rendelkezésére. 

Az ügy tárgyalása során a szakértői véleményeket a bíróságon is ismertetik. A szakértők kihallgatásának megkezdése előtt azonban kibukott egy jelentős részle: a szakvélemény elkészítésében részt vevő egyik szakértő a Kvantál Zrt-vel, a büntetőeljárásban sértetti pozícióban lévő Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolójával megbízásos jogviszonyban áll 2011 óta. A szakértőket a Magyar Könyvvizsgálói Kamara listájáról, véletlenszerűen választja ki az ügyészség, ám összeférhetetlenségét nemhogy a kiválasztáskor nem jelezte, de a HVG úgy tudja, akkor sem, amikor a bíró a tárgyalóteremben rákérdezett.

A büntetőeljárási törvény meghatározza a szakértő kizárásának objektív és szubjektív okait, amelyek fennállása esetén az eljárásból a szakértőt ki kell zárni. A büntetőeljárási törvény és a szakértőkre vonatkozó jogszabály pedig egyértelművé teszi, hogy a szakértő a büntetőeljárásban a szakértői pozícióján kívül más módon nem lehet érintett, mert ez a szakvéleményének pártatlanságával kapcsolatban aggályokat vethet fel.

A bíróság álláspontja szerint a Quaestor Pénzügyi Zrt. mint sértett és a szakértő között a szakértői vélemény elkészítésének időpontjában és a jelenleg is fennálló jogviszony miatt a személyével kapcsolatban felmerült objektív tények és körülmények alapján a szakértőt a büntetőeljárásból kizárta. A végzés nem jogerős.

A Quaestor-per vádiratával nem ez az első súlyos probéma. Az ügyészség ugyan világszínvonalú munkáról beszélt a nyomozás lezártakor, de az elkészült, brutális hosszúságú vádiratot a bíróság tavasszal visszadobta, mert hiányos volt. A vádirattal kapcsolatban az is felvet kérdéseket, hogy - mint a 444 a nyomozati anyag alapján íródott cikksorozatából kiderül - feltűnően nagy részben a csalásban évekig tevékenyen részt vevő koronatanú állításaira alapoz. Ha ezek után a szakértő elfogultsága miatt a szakvélemény hitelessége is veszélybe kerül, az akár a vád összeomlásához is vezethet.   • Hírek
  • Bankszámla