Megszűnhetnek a munkahelyi ebédlők

2016.12.15. 08:09

Nálunk van az ismert univerzum legmagasabb áfája, és a kormány elégedett is ezzel, jövőre sem csökken. De néhány kivételezett iparág bizonyos szereplőinek azért csökkenni fog, így például az éttermek kilobbizták a kormánynál, hogy az ő áfájuk jövőre a mindenkire vonatkozó 27 százalék helyett csak 18 százalék legyen, 2018-ban pedig már csak 5 százalék.

Igen ám, de ez belenyúlás most épp teljesen versenyképtelenné teszi a sima áfás munkahelyi étkezdéket. Egy 1500 forintos étel náluk 27 százalékos áfával 1905 forintba fog kerülni, ugyanazért az ételért viszont egy étteremben viszont majd csak 1575 forintot kell fizetni az 5 százalékos áfával. 

A Világgazdaság arról ír, hogy 5,5 ezer ilyen munkahelyi étkezde van az országban, a szövetségük, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) pedig azért lobbizik, hogy őket is vegyék ki a durva áfa alól, különben baj lesz. Ráadásul a dolgozókat a magyar étkezdékre kényszerítő, elég gyanúsan működő Erzsébet-utalvány is jogellenes volt, meg is kell szűnnie. Mindez tovább tovább nehezíti a pillanatnyilag kevésbé kivételezett munkahelyi étkezdék helyzetét. Igazából persze lehet, hogy aktatologatással is meg lehet oldani sok esetben az egészet, hiszen ahova mágneskártya vagy belépő nélkül is be lehet menni enni, az nem feltétlenül minősül munkahelyi étkezdének.