A régióban a magyar bankok keresik a legtöbbet az ügyfeleken

2016.12.19. 07:35

Egy dologgal tűnnek ki a régiós bankok közül a magyarországi pénzintézetek, mégpedig azzal, hogy nekik a legnagyobb nettó (céltartalékkal korrigált) árrésük, vagyis arányaiban ők keresnek a legtöbbet az ügyfeleiken – írja a Portfolio.hu. 

A lap összesítése szerint amúgy a közép- és kelet-európai bankszektor egyre jobban muzsikál, de az alacsony kamatkörnyezet és a szigorúbb szabályozás jóval szerényebb növekedést és profitabilitást ígér a válság előttinél. A cikkből kiderül az is, hogy

  • a régiónkban Szlovákiában pörög a legjobban a hitelezés, Szlovéniában pedig a legkevésbé; nálunk közepesen;
  • a csehek hiteltartozása a legnagyobb a GDP arányában, a románoké pedig a legkisebb;
  • a szlovákoknál a jelzáloghitelek, a bolgároknál pedig a vállalati hitelek részesedése nagy; Magyarországon sem túl jelzáloghitel-függő a bankszektor. 
  • a szlovén bankok tőkehelyzete a legjobb, a lengyeleké viszont a leggyengébb a térségben; a magyar bankrendszer relatíve erős és stabil.

Azonban számunkra a legérdekesebb adat, hogy 2015-ben és 2016-ban is a magyar bankok érték el a legnagyobb eszközarányos árrést a térségben.  A tőkearányos megtérülés tavaly a cseh, idén az első félévben pedig a magyar bankrendszerben volt a legnagyobb.

Magyarul az utóbbi évek különadói és a relatíve lanyha hitelezési kedv ide vagy oda, nálunk keresnek a legjobban a bankok.