Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Újranyílik az egyik legnagyobb magyar szénbánya

2016.12.22. 06:40
Húsz év szünet után jövőre már tényleg újraindulhat a farkaslyuki barnaszénbányászat

- írja a Világgazdaság csütörtöki száma a Farkaslyuki Szénbányák Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatására hivatkozva.

Ornódi László Istvánné vezérigazgató a lapnak elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Farkaslyukon januárban nyolc kutatóvájatot alakítanak ki, majd tavasszal elkészítik a vizsgálatok zárójelentését. A környezetvédelmi és a további engedélyek megszerzése, valamint a terület bányatelekké nyilvánítása után 100-150 fővel indulhat a termelés. A bánya újranyitása jelképesen már 2011-ben megtörtént, de komoly biztonsági előkészületekre volt szükség. 

A farkaslyuki bánya a felmérések alapján 7,34 millió tonna barnaszenet rejt, és közel ugyanennyit a szomszédos, csernelyi szénmező is. A bánya a felfutás után évi 100-150 ezer tonna, kilogrammonként 16 ezer kilojoule fűtőértékű szenet ígér (ez az ország jelenlegi éves termelésének negyede-ötöde).

A Farkaslyuki Szénbányák Zrt. azt tervezi, hogy később esetleg az Ózdon egy japán partner és a magyar állam tulajdonolta bányavállalatnak adnák el a szenet. A külföldi cég hozná az úgynevezett tisztaszén- (CCS) technológiát, amely nélkül az országban már nem épülhet szénerőmű.