Kiderült, melyik a legjobb és a legbüdösebb virsli

2016.12.27. 11:05

Év végi utolsó tesztjükön 21 fajta sertésvirslit vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői, és kivételesen majdnem mindent rendben találtak a termékekkel.

Sőt, kivételesen nemcsak laborteszt volt, hanem igazi kóstolás is, amiből kiderült, hogy

  1. a Pick mangalicavirslije a legjobb a piacon, legalábbis a Nébih szerint.
  2. A második és harmadik helyen az Aldi frankfurti termékei végeztek,
  3. a Pick pedig a negyedik és hatodik helyre is behozta sima sertésből készült virslijét.

Az utolsó a Viola-hús terméke lett, amit a teszt szerint "a főtt húspép" íze dominál, de kapott rendesen a Pápai Hús juhbeles virslije is, amelynek íze "nem harmonikus", az "ízfokozó dominál" benne.

A laborvizsgálatok szerint egyébként

  • mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt,
  • illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló.
  • Sőt, a „gluténmentes” felirattal ellátott virslik valóban gluténmentesek voltak, szóval e tekintetben minden rendben.

Azonban egy mintánál kellemetlen szagot állapítottak meg a szakemberek, ami miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság. Ez pedig az Auchan bécsi virslije volt, tehát ezzel vigyázzanak, ha virslizni akarnak szilveszterkor.

Több baj volt viszont a jelölésekkel. Több esetben volt eltérés a termékek gyártmánylapja és a címkén feltüntetett jelölések között, de az is hibának számított, ha a gyártó az ehető burkolatot nem tüntette fel sem az összetevők között, sem a gyártmánylapon.

Az allergének feltüntetése, az adalékanyagok felhasználása és a „védőgázas csomagolásban” felirat viszont valamennyi esetben megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt nyolc esetben indít eljárást a hatóság.