Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Csökkent az államadósság ősszel

2016.12.30. 12:51

A GDP 74,3 százalékára csökkent az államadósság szeptember végére a második negyedév végén regisztrált 75 százalékról, a folyamatban közrejátszik a forint erősödése - derült ki a pénzügyi számlák harmadik negyedévi adatairól pénteken kiadott MNB-jelentésből. 

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett "maastrichti" adóssága 25 883 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén, 25 milliárd forinttal kevesebb, mint az év közepén, de 481 milliárddal több a tavaly év véginél. Az adósság harmadik negyedévi csökkenéséhez a devizaadósság leértékelődése, vagyis a forint erősödése 178 milliárd forinttal járult hozzá, aminek hatását a nettó hitelfelvétel 153 milliárd forinttal mérsékelte.

Az államháztartás nettó tartozása 22 578 milliárd forintot, a GDP 64,9 százalékát tette ki 2016 harmadik negyedévének végén, a második negyedév végén mért 65,6 és a tavaly év végi 66,9 százalékkal szemben. 

Az ÁKK év végén általában egy kicsit trükközik, hogy a számok jól mutassanak az államadósságról készült pillanatképeken, ebből kiindulva az utolsó negyedéves adat a mostaninál jobb lesz, valahol a tavalyi érték alá várhatjuk. A kormány prognózisa is ezt támasztja alá, az év végére 74 százalék alá csökkenhet szerintük a GDP-arányos államadósság a tavaly év végi 74,7 százalékról. Egyelőre azonban a trend nem elég meggyőző és nem tart elég sok ideje a ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, csökkenő pályára állt az államadósság, az viszont biztosnak látszik, hogy legalább nem nő. Az ÁKK mindenesetre bizakodó, jóslatuk szerint 10-15 év múlva akár 60 százalék alá is kúszhat az érték.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek